Over ons

 

Kijken - luisteren - doorgeven

Al 30 jaar zijn wij (Sandra en Henk) fan van luchtwachttorens! Wij doen historisch onderzoek en publiceren over luchtwachttorens en het Korps Luchtwachtdienst.

De laatste jaren zijn we ook in de Mijnenuitkijkdienst (MUD) gedoken. Verhalen van toenmalige (dienstplichtige) mijnenwachters zijn welkom!

Tussendoor speuren we nog naar kustradarstations, navigatiestations, vliegbasis-wachtposten, kokerschietbanen, mini-bunkertjes van de Bescherming Bevolking, MIBO-magazijnen en meer.

De interesse in raadselachtige torens, betonnen palen en ander Koude Oorlog erfgoed leidde tot uitgebreide speurtochten door het hele land, tot talloze archiefbezoeken en vooral tot veel enthousiaste gesprekken met oudgedienden, oud-luchtwachters, eigenaren en andere enthousiastelingen.

In samenwerking met liefhebbers uit alle windstreken en met verschillende organisaties kwamen mooie resultaten tot stand, zoals artikelen in regionale en landelijke tijdschriften, bijdragen aan boeken en TV-documentaires en informatiepanelen bij bestaande en verdwenen luchtwachttorens.

Eind 2022 verscheen ons 'grote boek' over luchtwachttorens en het Korps Luchtwachtdienst: Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog.

Een schat aan erfgoedverhalen! Om de herinnering aan dit intrigerende militaire erfgoed levend te houden hebben wij deze website samengesteld, die regelmatig verder uitgebreid wordt. 

Ons team

drs. Sandra van Lochem

historisch geograaf

onderzoek

publicaties

lezingen

drs. Henk van Lochem

geoloog

archiefonderzoek


Wat doen wij


  • Historisch onderzoek
  • Inventarisatie en advies
  • Cultuurhistorische waardering
  • Publicaties
  • Lezingen
  • Tekst en beeld voor informatiepanelen, brochures, tentoonstellingen, routes etc.

Contactformulier

Je kan ons bereiken via het contactformulier.


Informatiepanelen

Een greep uit recente informatiepanelen waar wij aan meewerkten.

Meer informatiepanelen zijn in voorbereiding