Boek luchtwachttorens

 

Het 'grote boek' over  luchtwachttorens

  • Het complete boek over alle luchtwachttorens in Nederland
  • Militair én wederopbouwerfgoed in historische, landschappelijke en maatschappelijke context
  • Verhalen, fotografie en inventarisatie van een vergeten verdedigingssysteem uit de Koude Oorlog. 
  • Een eerbetoon aan de bijna 300 torens die in Nederland hebben gestaan én hun vrijwilligers!

Inkijkexemplaar

Prachtig vormgegeven door Beukers Scholma en uitgegeven door nai010 uitgevers


Luchtwachttorens

Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog geeft een compleet beeld van het landelijke netwerk van luchtwachttorens. Op de torens keken tussen 1950 en 1968 duizenden vrijwilligers in weer en wind uit naar de komst van vijandelijke Russische vliegtuigen, die laag onder de radar verwacht werden. Een nationaal netwerk dat een taak vervulde binnen de internationale luchtverdediging van West-Europa.

De door architect Marten Zwaagstra ontworpen betonnen raatbouwtorens vormen architectonische getuigen van de Koude Oorlog. Hun constructie uit prefab beton is typerend voor de wederopbouw in de jaren vijftig.

Verhalen

De door architect Marten Zwaagstra ontworpen betonnen raatbouwtorens vormen architectonische getuigen van de Koude Oorlog. Hun constructie uit prefab beton is typerend voor de wederopbouw in de jaren vijftig.

Lees over de bouw van de betonnen kolossen, over de vrijwillige luchtwachters die in weer en wind op hun posten naar het luchtruim keken en over de vliegtuigen die ze waarnamen. Zie hoe dames van de Luva in de commandocentra de vliegtuigen op de kaart zetten. Een blik over de grenzen brengt vergelijkbare uitkijknetwerken aan het licht aan beide zijden van het IJzeren Gordijn. Met veel persoonlijke verhalen van ooggetuigen.

Restanten nu

Van de bijna 300 objecten zijn er nog 70 bewaard gebleven: betonnen torens, bakstenen uitkijkposten en commandocentra. Ook andere Koude Oorlog-centra als navigatiestations, kustradarstations, de Zulu-hangar in Soesterberg en de NAVO-commandopost in Maastricht zijn beschreven.

Inclusief catalogus van alle ooit gebouwde torens, posten en commandocentra. Met extra pagina’s over alle nog bestaande torens en andere gebouwen. Rijk geïllustreerd met historische en huidige foto’s en bouwtekeningen. 

Ondersteuning
Met hartelijke dank aan de organisaties, die met hun bijdrage het verschijnen van het boek in 2022 mede mogelijk maakten.
Errata boek

Situaties veranderen en onderzoek schrijdt voort. Voor een overzicht van wijzigingen en errata van het boek Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog, 2022, lees hier verder