Kokerschietbanen

Oefenen Nationale Reserve

In de jaren '50 van de 20e eeuw liet het ministerie van Oorlog in het hele land kokerschietbanen bouwen. Deze dienden voor het oefenen met handvuurwapens door de verschillende reservekorpsen, zoals de Nationale Reserve, Reserve Grensbewaking en Reserve Rijkspolitie. Het reservepersoneel was destijds hard nodig om in geval van oorlog over genoeg manschappen in eigen land te kunne beschikken voor  (onder andere) beveiliging van vitale objecten.

In de compacte overdekte kokerschietbaan kon bij alle weersomstandigheden en ook 's avonds de schietvaardigheden van het vrijwillige reservepersoneel geoefend worden. Er werden ook  schietwedstrijden gehouden tussen leden van de verschillende reservekorpsen.

Gemetselde koker

Veel kokerschietbanen bestaan uit een gemetselde koker van 2 meter breed en 2,15 meter hoog, van binnen gepleisterd. Met gewapend betonnen dakplaten, een zandvloer en hellende daklichten (sheddaken) met ramen van draadglas. Aan het einde is een verbreding waarin een met zand gevulde kogelvanger is opgenomen. In totaal zijn deze schietbanen 31 tot 33 meter lang, met enkele uitschieters tot 38 meter.

Deze kokerschietbanen werden gebouwd voor oefenen van het schieten met handvuurwapens, lichte mitrailleurs, pistoolmitrailleurs en vuistvuurwapens op 10, 15, en 25 meter.

 

Kabelsysteem

De schutter staat bij de oudste kokerschietbanen op een tegelvloer buiten de baan. De entree is een kanteldeur met contragewicht, die omhoog opklapt en dan een afdak vormt voor het begin van de baan.

In de baan kan via een kabelsysteem met katrol om de nieuwe schietschijven op de gewenste afstand van 10, 15 of 25 meter geplaatst worden en de gebruikte schietschijven terug te halen.

Er waren ook enkele gemeenten die een kokerschietbaan lieten bouwen, voor het oefenen door de gemeentepolitie. In Hengelo (Ov.) diende deze tevens als schuilkelder voor personeel van de naastgelegen elektriciteitscentrale.

 

 

Buiten gebruik

Deze kokerschietbanen zijn tot in de jaren '60 en '70 gebruikt voor het doel waarvoor ze gebouwd werden: oefenen door militairen van de verschillende reservekorpsen en gemeentepolitie. Eind jaren '70 werd de Nationale Reserve gereorganiseerd en verminderde en stopte uiteindelijk het militaire gebruik van de kokerschietbanen.

De gemeentelijke politie kreeg meer en meer eigen schietbanen in de kelder van een politiebureau bijvoorbeeld.

Sommige kokerschietbanen werden daarna hergebruikt door lokale sportschietverenigingen (enkele nog steeds). Veel kokerschietbanen raakten in verval en werden uiteindelijk gesloopt.



Bronnen

Archief- en veldonderzoek.

Meer lezen over de Nationale Reserve? Klik hier voor het korpsmagazine over 100 jaar Korps Nationale Reserve (november 2014).