nieuwsarchief
(selectie van nog actuele eerder verschenen nieuwsberichten)
2022
60 jaar Cubacrisis | Koude Oorlog Weekend 2022 groot succes
Gekleed in een authentiek luchtwachtuniform ontvangen oud-luchtwachter Arsène Cuelenaere en torenbeheerder Ronald de Croock de bezoekers in Eede (Zeeland). Foto: Omroep Zeeland
Meer dan 50 Koude Oorlog locaties waren op zaterdag 22 en zondag 23 oktober 2022 voor 1 keer open! De aanleiding was 60 jaar Cubacrisis. En met de zorgwekkende situatie in de Oekraïne is de Koude Oorlog actueler dan ooit. Commandoposten Bescherming Bevolking, atoomschuilkelders, PTT-bunkers, voormalige militaire vliegbases en nog veel meer. Er waren rondleidingen en activiteiten als fietstochten. Zendamateurs maakten verbinding met Koude Oorlog locaties elders in Nederland alsof we 60 jaar teruggingen in de tijd. Het Weekend was een mooi initiatief van Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog (CEKO).
Een recordaantal van 11 luchtwachttorens was dat weekend te bezoeken en beklimmen.
Bekijk hier artikel en video van Omroep Zeeland: https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/15062975/nieuwe-russische-dreiging-maakt-open-dagen-luchtwachttoren-drukker-dan-verwacht
Terug op luchtwachttoren Strijensas
Foto S. van Lochem, juni 2021
Met 2 oud-luchtwachters terug op 'hun' luchtwachttoren Strijensas. Laatste interview, met Jaap de Koning (r) en Cor de Jong (l), voor boek over luchtwachttorens. Eindelijk kon het life, wat was dat leuk! Met dank aan Wim Schrijvershof en de vrijwilligers van Museum Het Land van Strijen.
Mudpaal Mijnenuitkijkdienst Westerschelde
Korte documentaire (3 min) over mudpalen (van de Koude Oorlog Mijnenuitkijkdienst).
Met kenner Hans Sakkers bij mudpaal Dishoek aan de Westerschelde en met medewerking van Sandra van Lochem. Te zien bij Omroep Zeeland in programma Waar Gebeurd: Mudpaal Dishoek.
Fundament luchtwachttoren Urk beleefbaar
Het fundament van luchtwachttoren Urk achter het Kerkje aan Zee is weer zichtbaar!
Foto S. van Lochem
De gemeente Urk heeft het fundament, dat in de entree van een speeltuin ligt, uitgegraven en met sierbestrating gevuld en omgeven. De toren was gebouwd in 1953-1954 en gesloopt eind jaren 1960. Het fundament bleef in de grond achter. Het zichtbaar maken van drie fundamenten van luchtwachttorens is een initiatief van de vrijwilligers van Stichting Canon de Noordoostpolder en Cultuurhistorisch Centrum Noordoostpolder in samenwerking met www.luchtwachttorens.nl en de beide gemeenten. Inmiddels zijn er ook informatiepanelen bij geplaatst. https://ww.canonnoordoostpolder.nl/
2020-2021
Lichtkunst luchtwachttoren Oudemirdum
11 Andere Oorden was een lichtkunstproject van LUNA Collective (in samenwerking met Provincie Fryslân en Omrop Fryslân) dat werd vertoond op elf locaties in Fryslân. Elke dag op een nieuwe, geheime plek. Achter elke projectie zit een kerstgedachte. Vanwege de beperkende maatregels mag er geen publiek bij zijn. Afsluitend is een compilatie uitgezonden met alle video's. Aflevering 3: Luchtwachttoren Oudemirdum. Te zien op Friesland.nl of bij Omrop Fryslân.
Stichting zoekt functie voor luchtwachttoren Koewacht
Post 3T1 Koewacht (Z). Foto S. van Lochem
Geschiedenis, biologie, techniek en sport: zomaar wat invalshoeken voor de invulling van de in verval geraakte luchtwachttoren Koewacht. De groep ‘Vrienden van de luchtwachttoren Koewacht’ zet er de schouders onder. Beluister het interview met Pol van de Vijver van de Stichting op GO-RTV van 15 september 2020.
Inzamelingsactie herstel luchtwachttoren Koewacht
Post 3T1 Koewacht (Z). Foto S. van Lochem
Voor vijf euro word je al vriend van de Stichting Vrienden van de Luchtwachttoren. Mensen kunnen niet alleen doneren om de luchtwachttoren te redden, ze mogen ook meedenken over een bestemming. Meer info: https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/11427688/wie-heeft-vijf-euro-over-voor-de-luchtwachttoren-in-koewacht
Interview luchtwachttorens Noordoostpolder en Urk
Post 6K1 Urk (Fl). Particuliere collectie
5-minuten interview voor Omroep Flevoland over de 3 fundamenten van luchtwachttorens in de Noordoostpolder en Urk, 16 juli 2020. Te bekijken op de website van Omroep Flevoland.
2019-2017
Luchtwachtpost Huisduinen op Kroontjesbunker
Post 4N4 Huisduinen 2 (NH). Foto S. van Lochem
Eindelijk bevestigd, de opbouw op de Kroontjesbunker in Huisduinen is luchtwachtpost 4N4 van het Korps Luchtwachtdienst. Een Koude Oorlog opbouw dus. Aangebracht in 1960 en in gebruik bij het KLD tot 1968. Daarvoor was de post op een bunker op de dijk bij Den Helder, maar die moest wijken voor dijkverzwaring.
Alle 90 resten van luchtwachttorens op kaart
De klus is af! Alle 90 restanten van het Korps Luchtwachtdienst staan in samenwerking met de RCE op kaart: luchtwachttorens, fundamentresten, luchtwachtposten op gebouwen en luchtwachtcentra. Bekijk de kaart van al deze Koude Oorlog relicten op de online Kaart van verdedigingswerken van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Fundamenten luchtwachttorens Oirschot en Someren-Eind gevonden
Fundering post 8D1 Oirschot. (NBr). Foto S. van Lochem
Weer 2 fundamenten van gesloopte Koude Oorlog luchtwachttorens gevonden, in Oirschot en Someren-Eind. In Someren-Eind was de luchtwachtpost eerst op het klooster aan de Nieuwendijk maar is 1955 verplaatst naar een raatbouwtoren buiten het dorp.
Fundering post 8F4 Someren-Eind 2 (NBr). Foto S. van Lochem
Erfgoed Koude Oorlog provincie Utrecht
2019 was door de provincie Utrecht uitgeroepen tot themajaar Koude Oorlog. In dit themajaar konden inwoners en bezoekers tijdens verschillende evenementen kennismaken met onzichtbare schuilplaatsen, spannende verhalen en ander cultureel erfgoed uit de periode 1945 – 1991. Het themajaar leverde blijvende resultaten op. Meer info hier
- Storymap de Koude Oorlog in Utrecht
- Video Blauwdruk van een Koude Oorlog
- Video webinar De Koude Oorlog in beeld
Provincie Utrecht zet Koude Oorlog erfgoed op de kaart!
De locaties van Koude Oorlog erfgoed in de provincie Utrecht, o.a. de nog bestaande schuilbunkers en BB-commandoposten, zijn opgenomen in de online Cultuurhistorische Atlas Utrecht.
Toekomstvisie uitkijkpunt luchtwachttoren Kloosterhaar
Resten post 1C1 Kloosterhaar (Ov). Foto S. van Lochem
Ontwerp nieuw uitkijkpunt Ankerplas Kloosterhaar wordt geïnspireerd op de voormalige luchtwachttoren Kloosterhaar, met hergebruik van originele materialen van de gesloopte toren, zie toekomstvisie Museumboerderij Dorpsarchief Kloosterhaar. Voor meer informatie over de gesloopte luchtwachttoren klik hier.
Verliefd bij het Korps Luchtwachtdienst
Foto Beeld Werkt / Brabants Dagblad
Lex en Lucie Schravendeel ontmoetten elkaar in 1955 in luchtwachtcentrum Deventer, waar vliegtuigmeldingen van het Korps Luchtwachtdienst uit luchtwachtgroep 1 verwerkt werden. Lex als luitenant bij de staf van het KLD, Lucie als vrijwillige plotster. Twee jaar later trouwden ze. Lees het artikel in Brabants Dagblad.