Luchtwachttorens in Nederland
Erfgoed uit de Koude Oorlog

Nieuwsarchief


2020

Lichtkunst luchtwachttoren Oudemirdum

11 Andere Oorden is een lichtkunstproject van LUNA Collective (in samenwerking met Provincie Fryslân en Omrop Fryslân) dat wordt vertoond op elf locaties in Fryslân. Elke dag op een nieuwe, geheime plek. Achter elke projectie zit een kerstgedachte. Vanwege de beperkende maatregels mag er geen publiek bij zijn. Afsluitend wordt op eerste kerstdag een compilatie uitgezonden met alle video's.  Aflevering 3: Luchtwachttoren Oudemirdum.  Te zien op Friesland.nl of bij Omrop Fryslân.


Stichting zoekt functie voor luchtwachttoren Koewacht

Post 3T1 Koewacht (Z). Foto S. van Lochem

Geschiedenis, biologie, techniek en sport: zomaar wat invalshoeken voor de invulling van de in verval geraakte luchtwachttoren Koewacht. De groep ‘Vrienden van de luchtwachttoren Koewacht’ zet er de schouders onder. Beluister het interview met Pol van de Vijver van de Stichting op GO-RTV van 15 september 2020.


Inzamelingsactie herstel luchtwachttoren Koewacht

Post 3T1 Koewacht (Z). Foto S. van Lochem


Voor vijf euro word je al vriend van de Stichting Vrienden van de Luchtwachttoren. Mensen kunnen niet alleen doneren om de luchtwachttoren te redden, ze mogen ook meedenken over een bestemming. Meer info: https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/111890/Wie-heeft-vijf-euro-over-voor-de-luchtwachttoren-in-Koewacht


Interview luchtwachttorens Noordoostpolder en Urk

Lucht

Post 6K1 Urk (Fl). Particuliere collectie


5-minuten interview voor Omroep Flevoland over de 3 fundamenten van luchtwachttorens in de Noordoostpolder en Urk, 16 juli 2020. Te bekijken op de website van Omroep Flevoland.

2019

Help mee Koude Oorlog-locaties in Utrecht in beeld te brengen

Foto S. van Lochem

De provincie Utrecht roept van maart t/m mei mensen op beelden van Koude Oorlogobjecten in de provincie te fotograferen via het crowdsourcing-project De Koude Oorlog in Beeld. De provincie heeft ruim 120 locaties op de kaart aangewezen die van belang waren tijdens de Koude Oorlog. Restanten van gebouwen en voorzieningen die het verhaal vertellen van deze periode in onze geschiedenis. Meedoen is heel eenvoudig. Op de website De Koude Oorlog in beeld staan op de kaart de locaties aangegeven met een korte beschrijving. Heb je beeldmateriaal van een van deze locaties dan kun je dat daar uploaden.


Luchtwachtpost Huisduinen op kroontjesbunker

Post 4N4 Huisduinen 2 (NH). Foto S. van Lochem

Eindelijk bevestigd, de opbouw op de Kroontjesbunker in Huisduinen is luchtwachtpost 4N4 van het Korps Luchtwachtdienst. Een Koude Oorlog opbouw dus. Aangebracht in 1960 en in gebruik bij het KLD tot 1968. Daarvoor was de post op een bunker op de dijk bij Den Helder, maar die moest wijken voor dijkverzwaring.


Alle 90 resten van luchtwachttorens op kaart

De klus is af! Alle 90 restanten van het Korps Luchtwachtdienst staan in samenwerking met de RCE op kaart: luchtwachttorens, fundamentresten, luchtwachtposten op gebouwen en luchtwachtcentra. Bekijk de kaart van al deze Koude Oorlog relicten op de online Kaart van verdedigingswerken van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.


Fundamenten luchtwachttorens Oirschot en Someren-Eind gevonden

Fundering post 8D1 Oirschot. (NBr). Foto S. van Lochem

Weer 2 fundamenten van gesloopte Koude Oorlog luchtwachttorens gevonden, in Oirschot en Someren-Eind. In Someren-Eind was de luchtwachtpost eerst op het klooster aan de Nieuwendijk maar is 1955 verplaatst naar een raatbouwtoren buiten het dorp. 

Fundering post 8F4 Someren-Eind 2 (NBr). Foto S. van Lochem


Film: Blauwdruk van een Koude Oorlog 

De korte film 'Blauwdruk van een Koude oorlog', over Koude Oorlog erfgoed binnen de provincie Utrecht, is hier te zien. Met o.a. de commandopost van de Bescherming Bevolking in fort Nieuwersluis, de schuilbunker onder het KNMI in De Bilt en vliegbasis Soesterberg. 

De lange versie die door RTV Utrecht in 2 delen is uitgezonden is te zien via RTV Utrecht, (deel 1) en (deel 2). Daarin ook aandacht voor de restanten van luchtwachttorens binnen Utrecht en mobilisatiecomplex (opslag munitie) in Odijk. 


Provincie Utrecht zet Koude Oorlog erfgoed op de kaart!

De locaties van Koude Oorlog erfgoed in de provincie Utrecht, o.a. de nog bestaande schuilbunkers en BB-commandoposten, zijn opgenomen in de online Cultuurhistorische Atlas.

2018-2017

Toekomstvisie uitkijkpunt luchtwachttoren Kloosterhaar 

Resten post 1C1 Kloosterhaar (Ov). Foto S. van Lochem


Ontwerp nieuw uitkijkpunt Ankerplas Kloosterhaar wordt geïnspireerd op de voormalige luchtwachttoren Kloosterhaar, met hergebruik van originele materialen van de gesloopte toren, zie toekomstvisie Museumboerderij Dorpsarchief Kloosterhaar. Voor meer informatie over de gesloopte luchtwachttoren klik hier.


Luchtwachttoren Schoonebeek in de toekomst weer te beklimmen?

Post 7Z3 Schoonebeek (Dr). Foto RCE/C.S. Booms 2008

Stichting Drents Monument zet zich in voor restauratie en openstelling van luchtwachttoren Schoonebeek in 2018. Lees het artikel in Dagblad van het Noorden.


Verliefd bij het Korps Luchtwachtdienst

Foto Beeld Werkt / Brabants Dagblad


Lex en Lucie Schravendeel ontmoetten elkaar in 1955 in luchtwachtcentrum Deventer, waar vliegtuigmeldingen van het Korps Luchtwachtdienst uit luchtwachtgroep 1 verwerkt werden. Lex als luitenant bij de staf van het KLD, Lucie als vrijwillige plotster. Twee jaar later trouwden ze. Lees het artikel in Brabants Dagblad.