Luchtwachttorens in Nederland
Erfgoed uit de Koude Oorlog

boek luchtwachttorens | verschijnt oktober 2022Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog. Kijken - Luisteren - Doorgeven

  • Het complete boek over alle luchtwachttorens in Nederland
  • Militair én wederopbouwerfgoed in historische, landschappelijke en maatschappelijke context
  • Verhalen, fotografie en inventarisatie van een vergeten verdedigingssysteem uit de Koude Oorlog. 

Uitgeverij nai010, 400 pagina's, 650 beeld,  49,95, verschijnt tijdens het Koude Oorlog-weekend van 22 en 23 oktober 2022. Voorafgaand start een voorintekenaanbieding. Wilt u (vrijblijvend) hiervan op de hoogte gehouden worden? Vult u dan het contactformulier in. 

Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog geeft een compleet beeld van het landelijke netwerk van luchtwachttorens. Op de torens keken tussen 1950 en 1968 duizenden vrijwilligers in weer en wind uit naar de komst van vijandelijke Russische vliegtuigen, die laag onder de radar verwacht werden.

Een nationaal netwerk dat een taak vervulde binnen de internationale luchtverdediging van West-Europa. Van de bijna 300 objecten zijn er nog 70 bewaard gebleven: betonnen torens, bakstenen uitkijkposten en commandocentra. De door architect Marten Zwaagstra ontworpen betonnen raatbouwtorens vormen architectonische getuigen van de Koude Oorlog. Hun constructie uit prefab beton is typerend voor de wederopbouw in de jaren vijftig. Ook andere met het luchtwachtnetwerk verbonden Koude Oorlogcentra als navigatiestations, kustradarstations, de Zulu-hangar in Soesterberg en de NAVO-commandopost in Maastricht komen in het boek aan de orde.

Lees over de bouw van de betonnen kolossen, over de vrijwillige luchtwachters die in weer en wind op hun posten naar het luchtruim keken en over de vliegtuigen die ze waarnamen. Zie hoe dames van de Luva in de commandocentra de vliegtuigen op de kaart zetten. Een blik over de grenzen brengt vergelijkbare uitkijknetwerken aan het licht aan beide zijden van het IJzeren Gordijn. Met veel persoonlijke verhalen van ooggetuigen. 

Inclusief catalogus van alle ooit gebouwde torens, posten en commandocentra. Met extra pagina’s over alle nog bestaande torens en andere gebouwen. Rijk geïllustreerd met historische en huidige foto’s en bouwtekeningen.


Over de auteur

Historisch geograaf Sandra van Lochem deed jarenlang onderzoek naar luchtwachttorens. Ze werkt als erfgoedspecialist bij Natuurmonumenten en publiceert regelmatig over Koude Oorlog-onderwerpen, buitenplaatsen en landschappelijk erfgoed.