Luchtwachttorens in Nederland
Erfgoed uit de Koude Oorlog

Koude Oorlog Weekend22 en 23 oktober 2022

 

22 - 23 oktober 2022 Koude Oorlog Weekend


Zaterdag 22 en zondag 23 oktober zijn veel Koude Oorlog locaties in het hele land voor 1 keer open! Zowel van de militaire als van de civiele verdediging: luchtwachttorens (9 stuks!), commandoposten Bescherming Bevolking, atoomschuilkelders, PTT-bunkers en voormalige militaire vliegvelden

Het is alweer ruim drie decennia geleden dat de Koude Oorlog abrupt tot een abrupt einde kwam. Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie (1991) verdwijnt ook de herinnering aan een tijdperk, die voornamelijk in het teken heeft gestaan van de constante dreiging van een alomvattende nucleaire oorlog. Met de zorgwekkende situatie in de Oekraïne is de Koude Oorlog echter weer actueler dan ooit. 

De aanleiding is 60 jaar Cubacrisis. In oktober 2022 is het 60 jaar geleden dat de Koude Oorlog op zijn hevigst was tijdens de Cubacrisis. De spanningen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie liep toen hoog op en de wereld hield zijn adem in voor een dreigende kernoorlog. De Verenigde Staten ontdekte door spionagevliegtuigen dat Cuba in het geheim (met hulp van de Sovjet-Unie) raketbases voor kernraketten aan het bouwen was. De Verenigde Staten reageerde op deze dreiging met een zeeblokkade van het eiland Cuba om te voorkomen dat Sovjet-schepen met kernraketten Cuba konden bereiken. De schepen koersten richting de Amerikaanse blokkade en de spanning nam toe. Om een kernoorlog te voorkomen kwam het net op tijd tot een compromis tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Cuba ontmantelde de raketinstallaties op Cuba en de Verenigde Staten respecteerde de Cubaanse grenzen en soevereiniteit. Het was kantje boord, bleek achteraf. Een Russische onderzeeër dacht dat de oorlog al was uitgebroken en overwoog nucleair torpedo's in te zetten. Om de torpedo's af te vuren was toestemming van de 3 hoogste officieren op de onderzeeër nodig. De ondercommandant onthield zijn toestemming. Een catastrofale Derde Wereldoorlog was op het nippertje afgewend.

Voor deelnemende locaties

Er sluiten zich steeds meer locaties bij het evenement aan. Beheer je een Koude Oorlog locatie en wil je ook meedoen de deuren die dag open te zetten of met een andere activiteit? Meld je aan! 

Meer informatie bij initiatiefnemer Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog: 

https://erfgoedkoudeoorlog.nl/evenement/ 

https://erfgoedkoudeoorlog.nl/wp-content/uploads/2022/02/Informatie-voor-het-evenement-60-jaar-Cubacrisis-2022-1002.pdf

Beklim een luchtwachttoren!

50 Koude Oorlog locaties verspreid over het hele land openen zaterdag 22 september en/of zondag 23 september hun deuren. Commandoposten Bescherming Bevolking, atoomschuilkelders, PTT-bunkers, voormalige militaire vliegbases en nog veel meer. Er zijn rondleidingen en activiteiten als fietstochten. 

Deze 9 luchtwachttorens zijn 22 en/of 23 oktober te bezoeken en beklimmen, en er zijn extra activiteiten:

  • 7O1 Warfhuizen (Groningen)
  • 7Z3 Schoonebeek (Drenthe)
  • 6H3 Oudemirdum (Friesland, alleen za 22 okt.)
  • 8E1 Rossum (Gelderland, altijd geopend)
  • 5K3 Strijensas (Zuid-Holland, inclusief kazemat, alleen za 22 okt.)
  • 5C1 Scheveningen (Zuid-Holland, alleen za 22 okt.)
  • 8J2 Maashees (Noord-Brabant)
  • 3W3 Eede (Zeeland, inclusief schuilbunkertje)
  • 3T3 Nieuw Namen (Zeeland, inclusief schuilbunkertje)


Programma Koude Oorlog Weekend

Klik op onderstaande kaart voor het complete programma met alle opengestelde locaties en activiteiten tijdens het Koude Oorlog Weekend op 22 en 23 oktober 2022.

Tijdens het weekend is er ook een (radio)zendnetwerk actief, de actieve zendlocaties staan ook op de kaart.

Het Koude Oorlog Weekend sluit aan bij de activiteiten binnen de Maand van de Geschiedenis oktober. Kijk hier voor alle activiteiten in oktober, of ga direct naar de opengestelde luchtwachttorens en andere locaties en activiteiten


 Initiatief en samenstelling: Stichting Cultureel Erfgoed Koude Oorlog