Luchtwachttorens in Nederland
Erfgoed uit de Koude Oorlog

Contact / publicaties en downloads / nuttige links

Over ons

Al 25 jaar houden wij ons bezig met onderzoek naar en publicaties over luchtwachttorens en het Korps Luchtwachtdienst. En sinds enkele jaren ook met historisch onderzoek naar de Mijnenuitkijkdienst (MUD). De interesse in deze karakteristieke en raadselachtige torens en palen leidde door de jaren heen tot uitgebreide speurtochten door het hele land, tot talloze archiefbezoeken en vooral, tot veel enthousiaste gesprekken met oud-luchtwachters, luchtwachttoren-eigenaren en andere betrokkenen. In samenwerking met liefhebbers uit alle windstreken en verschillende organisaties kwam een aantal mooie resultaten tot stand, zoals diverse artikelen in regionale en landelijke tijdschriften, bijdragen aan boeken en TV-documentaires en informatiepanelen bij bestaande en verdwenen luchtwachttorens. Ons lopende project is - eindelijk- een mooi boek over de nog bestaande en verdwenen luchtwachttorens en het Korps Luchtwachtdienst. Het boek verschijnt voorjaar 2021.

Om de herinnering aan dit intrigerende militaire erfgoed levend te houden hebben wij deze website samengesteld, die van tijd tot tijd verder uitgebreid zal worden.

Onderzoek, publicaties en lezingen: Sandra van Lochem, historisch geograaf

Archiefonderzoek en ondersteuning: Henk van Lochem, geoloog

Logo: Ontwerp van Mathilde van Wijnen, met dank aan de voormalige Stichting 7O1 Warfhuizen


Wat doen wij

  • Historisch onderzoek, inventarisatie en advies
  • Publicaties
  • Lezingen
  • Hulp bij informatiepanelen


Contactformulier


 

Informatiepaneel bij locatie verdwenen post 3Q2 Kraaijenberg (Bergen op Zoom, N-Br). Realisatie: Brabants Landschap 2016. Tekstbijdrage en beeld: S. van Lochem i.s.m. W. Kruf


Informatiepaneel post 7O1 Warfhuizen (Gr). Realisatie: Het Groninger Landschap 2017. Tekstbijdrage en beeld: S. van Lochem


Informatiepaneel bunker luchtwachtcentrum Groningen. Realisatie: Gemeente Groningen 2017. Ontwerp Bureau Biota, m.m.v. S. van Lochem.

                 Voor meer informatie zie Bureau Biota

Informatiepaneel post 8C1 Bladel met oud luchtwachters Koos en Wil Timmermans. Realisatie: Kempische Amateur Radioclub PI4KAR 2016. Tekstbijdrage en beeld: S. van LochemLuchtwachttorens in Nederland. Hans Sakkers en Johan den Hollander 1989. 

Hét overzichtswerk over luchtwachttorens. Herdruk uit 2016 voor 8 euro incl. verzendkosten verkrijgbaar bij J. den Hollander. Hier bestellen

Het verhaal van een paal. Mijnengevaar in de Westerschelde. Mijnenuitkijkdienst (MUD) in de Koude Oorlog 1949-1974. Hans Sakkers en Johan den Hollander 2002.  

Hét overzichtswerk over de Mijnenuitkijkdienst en mudpalen. Verkrijgbaar voor 8 euro incl. verzendkosten bij J. den Hollander. Hier bestellen
Bouw je eigen luchtwachttoren: Kartonnen bouwplaten van luchtwachttorens in 5 verschillende hoogten:

  • type 4.80 op bunker (Strijensas), schaal 1:72
  • type 10.50 (Schoonebeek-Drenthe en Linne/Monfort-Limburg), schaal 1:87 (H0) en schaal  1:100
  • type 19.62 (Koewacht-Zeeland), schaal 1:87 (H0) en schaal  1:100
  • type 31.02 (Nieuw-Loosdrecht-Noord-Holland, de hoogste toren), schaal 1:72

Meer info en bestellen bij Lex Tempelman/TeKaMo


Luchtwachttorens uit de Koude Oorlog: Kijken - Luisteren - Doorgeven: 

Verschijnt september 2021. Het complete boek over de luchtwachttorens! Compleet met achtergronden over het Korps Luchtwachtdienst (KLD), de architectuur van de torens, de plaats van de torens in de luchtverdediging tijdens de Koude Oorlog en het latere hergebruik van torens. Lees over de bouw van deze betonnen kolossen, over de vrijwillige luchtwachters die in weer en wind op hun posten naar het luchtruim keken en over de vliegtuigen die ze waarnamen. Zie hoe dames van de Luva in de commandocentra de vliegtuigen op de kaart zetten. Met persoonlijke verhalen van ooggetuigen. Met extra pagina’s over alle 18 1/2 nog bestaande torens, alle bestaande posten op gebouwen en commandocentra en met overzicht van alle 276 ooit gebouwde torens. Rijk geïllustreerd met historische foto’s en bouwtekeningen.

Wilt u vrijblijvend op de hoogte gehouden worden over het verschijnen? Vult u dan het contactformulier op deze website in.Nuttige websites

  Bestaande luchtwachttorens/posten


  (Funderings)resten van luchtwachttorens/posten


Verdwenen luchtwachttorens/posten


  KLD algemeen en overigTekst en beeld: © Sandra van Lochem, 2020

Overnemen van tekst en/of beeld alleen na overleg


Copyright

De op deze website gepubliceerde informatie en artikelen zijn auteursrechtelijk beschermd. Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd, gekopieerd of gepubliceerd (op welke wijze dan ook) zonder uitdrukkelijke toestemming van de webmaster.


 

Disclaimer
De meeste torens en posten zijn zichtbaar vanaf de openbare weg, sommige niet. Respecteer a.u.b. andersmans terrein en eigendom.