Luchtwachttorens in Nederland
Erfgoed uit de Koude Oorlog

Contact / publicaties en downloads / nuttige links

 Over ons

 Al bijna 25 jaar houden wij ons bezig met onderzoek naar en publicaties over luchtwachttorens en het Korps Luchtwachtdienst. En sinds enkele jaren ook met historisch onderzoek naar de Mijnenuitkijkdienst (MUD). De interesse in deze karakteristieke en raadselachtige torens en palen leidde door de jaren heen tot uitgebreide speurtochten door het hele land, tot talloze archiefbezoeken en vooral, tot veel enthousiaste gesprekken met oud-luchtwachters, luchtwachttoren-eigenaren en andere betrokkenen. In samenwerking met liefhebbers uit alle windstreken en verschillende organisaties is een aantal mooie resultaten tot stand gekomen, zoals diverse artikelen in regionale en landelijke tijdschriften, bijdragen aan boeken en TV-documentaires en informatiepanelen bij bestaande en verdwenen luchtwachttorens. Ons lopende project is - eindelijk- een mooi boek over de nog bestaande en verdwenen luchtwachttorens en het Korps Luchtwachtdienst, in samenwerking met uitgeverij Narwal. Het boek verschijnt in de loop van 2019.

Om de herinnering aan dit intrigerende militaire erfgoed levend te houden hebben wij deze website samengesteld, die de komende tijd nog verder uitgebreid zal worden.

Onderzoek, publicaties en lezingen: Sandra van Lochem, historisch geograaf

Onderzoek en ondersteuning: Henk van Lochem, geoloog

Logo: Ontwerp van Mathilde van Wijnen, met dank aan de vm. Stichting 7O1 Warfhuizen


  Wat doen wij

 • Historisch onderzoek, inventarisatie en advies
 • Publicaties
 • Lezingen
 • Informatiepanelen


 Contactformulier


Informatiepaneel bij locatie verdwenen post 3Q2 Kraaijenberg (Bergen op Zoom, N-Br). Realisatie: Brabants Landschap 2016. Tekstbijdrage en beeld: S. van Lochem i.s.m. W. Kruf


Informatiepaneel post 7O1 Warfhuizen (Gr). Realisatie: Het Groninger Landschap 2017. Tekstbijdrage en beeld: S. van Lochem


Informatiepaneel bunker luchtwachtcentrum Groningen. Realisatie: Gemeente Groningen 2017. Ontwerp Bureau Biota, m.m.v. S. van Lochem.

                 Voor meer informatie zie Bureau Biota

Informatiepaneel post 8C1 Bladel met oud luchtwachters Koos en Wil Timmermans. Realisatie: Kempische Amateur Radioclub PI4KAR 2016. Tekstbijdrage en beeld: S. van LochemLuchtwachttorens in Nederland. Hans Sakkers en Johan den Hollander 1989. 

Hét overzichtswerk over luchtwachttorens. Herdruk uit 2016 voor 8 euro incl. verzendkosten verkrijgbaar bij J. den Hollander. Hier bestellen

Het verhaal van een paal. Mijnengevaar in de Westerschelde. Mijnenuitkijkdienst (MUD) in de Koude Oorlog 1949-1974. Hans Sakkers en Johan den Hollander 2002.  

Hét overzichtswerk over de Mijnenuitkijkdienst en mudpalen. Verkrijgbaar voor 8 euro incl. verzendkosten bij J. den Hollander. Hier bestellenKartonnen bouwplaten van luchtwachttorens in 4 verschillende hoogten:

 • type 31.02 (Nieuw-Loosdrecht, de hoogste toren)
 • type 19.62 (Koewacht-Zeeland)
 • type 10.50 (Schoonebeek-Drenthe en Linne/Monfort-Limburg)
 • type 4.80 (Strijensas)

Verkrijgbaar in schaal 1:72, type 19.62 en 10.50 ook in schaal 1:87 (H0) en schaal  1:100. Meer info en bestellen bij TeKaMo


Verwacht in 2019: Luchtwachttorens, dinosauriërs uit de Koude Oorlog

Tijdens de Koude Oorlog stonden verspreid over heel Nederland 276 uitkijktorens om laagvliegende Russische vliegtuigen te spotten. Dit boek belicht alle nog bestaande luchtwachttorens en de organisatie en mensen erachter, het Korps Luchtwachtdienst met zijn vrijwilligers, tussen 1950 en 1968. Verschijnt in de loop van 2019. Meer informatie: info@narwal.eu.


 Nuttige websites

  Bestaande luchtwachttorens/posten


     (Funderings)resten van luchtwachttorens/posten


  Verdwenen luchtwachttorens/posten


     KLD algemeen en overig  Tekst en beeld: © Sandra van Lochem, 2019

  Overnemen van tekst en/of beeld alleen in overleg


  Copyright

  De op deze website gepubliceerde informatie en artikelen zijn auteursrechtelijk beschermd. Niets van deze website mag worden vermenigvuldigd, gekopieerd of gepubliceerd (op welke wijze dan ook) zonder uitdrukkelijke toestemming van de webmaster.


   

  Disclaimer
  De meeste torens en posten zijn zichtbaar vanaf de openbare weg, sommige niet. Respecteer a.u.b. andersmans terrein en eigendom.